vitchokladmousse tårta

tåra, student, kalas, chokladmousse, cake

 

Den där tårtan vänner.
Så god att chokladmousse-döden nalkas.
Så frestande god att jag så här 5 år efter min stora 40 årsfest tänker putta på er receptet igen.
Ducka den som vill.
Men jag tar inget ansvar för framtida beroende och eventuella fallgropar i det där
– Jamen åh, jag som skulle satsa helhjärtat på Beach 2019!
För det mina vänner, kan man lätt hoppa över, tack vare denna. Eller pga denna.
Och Tack och Lov för det!
Tänker ju att nu med alla annalkande kalas som står och gömmer sig bakom nästa knut, det är student och dop och någon som ska gifta sig och någon som ska fylla år, någon som slutar skolan och så dom där dagarna när man bara känner för en riktigt god Knock-out tårta bara-därför-att.

Den här är så enkel och kan göras flera dagar i förväg.
Perfekt för en sån där planerande planerare som jag som avskyr att göra saker i sista stund när det vaknas fina gäster ute vid entrén, eller när man bara känner för att som sagt, Idag är en bra tårt-dag.
Redo?
Här kommer receptet.
Varning dock för att man mer än villigt står där undangömd i en vrå och slickar bunken ren från moussen, med andan lätt i halsen för att bli påkommen…
VIT CHOKLADMOUSSE TÅRTA
 
Pajskalet:
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl råsocker
1 krm salt
100 gram smält smör
Blanda till en pajdej.
Tryck ut i springform
(gärna upp på kanterna, det blir snyggt sedan med den stelnade moussen)
 på ca 25 cm diameter
Grädda i ugnen på 200 grader ca tio minuter
Moussen:
 
3 dl grädde som vispas lätt
100 gram vit choklad som smälts över vattenbad
Rivet skal av en lime plus lite utav saften
1 gelatinblad
2 äggulor
Lägg i det blöta gelatinbladet i den varma chokladen så den smälter.
Rör ner lite av den smälta chokladen i den lätt vispade grädden.
RÖR, vispa inte.
Ta i resten.
Ner med limeskal och limesaft
Rör ner en gula i taget.
Klart.
Ner med den härliga moussen i det svalnade pajskalet.
Stå emot frestelsen att slicka bunken (Lycka till)
In i frysen.
Ta fram och dekorera 15 minuter innan ni ska skära upp den.
Då slipper man gå på med förskäraren som jag fick på ovan nämnda kalas trots att det var dryga 30 grader utomhus.
Jag valde syrenblad och rosa rosor från grannens trädgård.
Och Hallon.
Har man ingen granne som har blommor så tar man vad man haver i det egna skafferiet.
Tårtbakar-dags alltså.
Jag älskar att baka tårtor.
En period i livet bakade jag bröd varje dag. Göta petter vad jäst och mjöl vi kånkade hem då.
En annan period var det småkakor. Mördeg. Dör så gott.
Sen tårtor.
Jag tycker nog att alla små och stora tillfällen kräver tårtor istället för glass.
Tårtor, även dessa enkla och förberedda känns ju lite mer gottigt att servera på bordet oavsett om det bara är vi i familjen eller några fler.
Behöver man egentligen någon speciell anledning för att skära upp en god smaskig tårta?

Lycka till!

Kramar


Fotot: Jominsann, visst är det väl frun på själva bemärkelsedagen 2014…
Maja Carlklint

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *