plantering

plantering, trädgård, altan, betong, blommor, plantagen

 

Årets plantering.
Ska vi se vad det blev utav det, allt det där som fyllde bilen i olika vändor och som jag absolut ville ha ner i jorden oavsett om termometern visade på att det skulle bli frost.
Alltså, vill man ha fint så vill man ju ha fint, då ignorerar jag på något sätt alla olyckskorpar som basunerar ut varningar för frostnätter och snö.
Vi är ju åtminstone i maj, då måste man ju få pryda altanen fin tycker jag ju.

plantering, trädgård, altan, betong, blommor, plantagen

 

Här kan man ju tro att jag redan ha planterat men icke då, jag har bara regisserat kuriosan så att säga.
Krukorna, de fantastiska i betong från Påpall som jag med nöd och lust kan man väl säga, mer låt det nödbedda hållet än åt det lustfyllda, fick in i bilen. 6 stycken stora krukor och så de där två giganterna på översta bilden, men dom fick åka bältade i framsätet. Max på Påpall är minsann finurlig han.

plantering, trädgård, altan, betong, blommor, plantagen

 

Varje år är det lite samma sak. Jag får en akut längtan och lust efter att som senast till 1 maj, eftersom Alice fyller den 3 maj, så vill jag ha skapat altanens känsla. Och varje år säger mannen att det är alldeles för tidigt för det, det räcker till juni, men sedan av någon outgrundlig anledning så ger han med sig på den punkten och städar och skurar med högtrycken och jag tvättar dynor och drömmer om vita parasoller och artwood möbler och att jag vill byta ut våran Loungesoffa mot en i gråbrunt och sedan mynnar allt det där drömmandet ut i att jag vill sälja huset, hitta en sjötomt och bygga nytt.
Bygga ett stort vackert hus i New England stil med ännu större fönsterpartier än vi har och gigantiska dubbeldörrar i glas där man kan öppna upp och ha hela naturen framför sig och altanen ska vara i en enda nivå och med ett kliv är man på gräsmattan och man kan skapa olika ”rum” där på altanen och…
Ja och så håller det på.

plantering, trädgård, altan, betong, blommor, plantagen

 

Men helgen då. Jag gick där med ljudboken i öronen, boken jag började på när jag körde de 110 milen totalt upp och ner till Horndal för jobba men ändå inte betade av den 12 timmar långa ljudboken på, den var ju perfekt att gå där och lyssna på när jag skulle dra fram cellplast från långt under altanen (världens bästa förvaringsyta om 100 kvadrat) och såga upp i  mindre bitar och ha som fylle och dränering i krukorna, kändes lite oekonomiskt att fylla 80 liter jord i varje kruka annars. Men där gick jag iallafall, lyssnade, stannade upp, drog efter andan och mimade – Va? Varje gång mannen försökte prata med mig , ofta mitt i det mest spännande.

plantering, trädgård, altan, betong, blommor, plantagen

 

Hur många gånger jag har fyllt bilen med blommor dom sista två veckorna vet jag inte.
Och jag vet inte heller om jag är nöjd fören allt är i jorden och jag ser helheten.
Jag ville inte ha samma växter som förra året och vår altan som på alla sidor gassar i sol i olika tider på dygnet måste ha växter som tål allt detta, på plussidan kommer även att dom bör vara tåliga och kunna torka ut för om det är något mina o-gröna fingrar verkligen inte kan så är det att hålla liv i blommor.
Helt värdelös är jag på det. Antingen övervattnar jag, undervattnar, glömmer att vattna eller struntar i att vattna. Så egentligen hade vi nog sluppit spendera en mindre förmögenhet år efter år på växter till altanen om vi istället satsade på riktigt bra plastblommor.

plantering, trädgård, altan, betong, blommor, plantagen

 

Dessutom upptäckte jag när jag skulle börja och hade lagt ut alla säckar och tagit fram det jag behövde att mina redskap hade jag förlagt, på något väldigt bra ställe (jodå, hittades senare under altanen, jag sa ju det, perfekt plats, om man minns att man lagt saker där…) så jag rotade runt i barnens strandleksaker och hittade det som jag behövde. Kände att hur viktigt kan det vara att ha just en planteringsspade, fungerar alldeles utmärkt med färggranna pryttlar som på sin höjd kostat någon tia styck.

 

 

Ljusbollarna. Jag tänker alltid på de små underbara stentrollen i Frost när jag ser dom.
Jag letade efter såna förra året, lite för att skapa stämning på kvällen och för att göra stilleben i olika hörn, men då gav jag upp jakten till slut, dessa hittade jag för en oansenlig peng, det är ju då det blir roligt, när man känner att jädrar vilket fynd jag gjorde och så bra det blev. För det blev det.
Först var vi lite osäkra på om dom verkligen kunde ge valuta för pengarna, eller om man får ha förstoringsglas för att ens uppfatta att dom lyser men jag intygar att skenet de ger är så ljuvligt mjukt och vitt och varmt och när skymningen kommer så tänds dom, håller sig så i 8 timmar och sedan slocknar dom.

 

 

plantering, trädgård, altan, betong, blommor, plantagen, solcell

 

Färdigplanterat och renstädat, ännu flera ljusbollar på plats.
Att det blev just så här på denna sidan av huset är första gången, den sidan har varit lite som ytan som gud glömde. Poolen har stått här, en blå sak på stålställning, kopplad med tjocka slangar till värmepumpen och detta är första året vi inte har den på denna platsen, eller någon plats alls för den gick sönder. Barnen är deppiga över det och mamman jublar för just azurblå plastpool ingår inte riktigt i  min färgskala, om vi uttrycker oss lite försiktigt. Dessutom tycker jag att det är mysigare att lasta in hela familjen i bilen och ta oss till en strand och bada istället för att plaska runt i klor men det är ju min åsikt. Och den ändrar jag ju den dagen vi faktiskt bygger den där poolen nersänkt på den ytan ovan som det är tänkt, men då blir den ju inte blå…

plantering, trädgård, altan, betong, blommor, plantagen, solcell

 

Helgen gick i ett skönt tempo. En helg när jag egentligen tycker att det är för långsam lunk och jag vill speeda på lite, medan Mannen skulle nog kunna lunkat lite mer men jag får ju spader av att sitta still och bara låta timmarna passera och känna att livet bara rann ur händerna och nu är det kväll.  Jag njuter såklart av det också, att sitta i soffan och läsa en bok, men eftersom jag alltid tycker att det finns små roliga projekt att ta sig an, men vissa är ju mer roliga än andra, så har jag ingen ro i kroppen till att bara låta dagarna gå. Så medan jag planterade och drömde om att bygga nytt hus började han göra konstruktionen för planket som ska ta bort insynen mot grannhuset.
Det kommer bli helt fantastiskt bra när det är klart.
Planket alltså.

plantering, trädgård, altan, betong, blommor, plantagen, solcell

plantering, trädgård, altan, betong, blommor, plantagen, solcell

 

Två dagar där vi hann med mycket fast ändå hann att ta tillvara på tillsammans-tiden.
Solstolarna som också bars fram från under altanen och mattor är på plats. Det saknas såklart lite detaljer, såna jag inte kan sätta fingret på vad det ska vara, eller vad som saknas, rätt som det är så vet man bara. Det är lite som med ett rum, eller ett hus. Man måste bo in sig lite, känna känslan.
Det landar så fantastiskt skönt det där när altanen är lite mera redo för sommarkvällar och häng.
När värmen har legat på och vi har ju redan haft en mängd grillkvällar och utomhus-middagar och bara det ger sådan energi i kroppen att jag aldrig vill gå in.

Kramar

Maja Carlklint

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *